forsidebilde m tekst

Universelt Fredsforbund, UF

Gi et bidrag til fredsarbeidet!
UF arbeider for å bygge en global fredskultur basert på forståelse, respekt, samarbeid. Vi er avhengig av givere og er takknemlig for alle bidrag.
Send din støtte til konto 1644 21 54 558. Tusen takk for din hjelp!

er en global allianse av personer og organisasjoner med en felles oppgave å bygge en verden i fred; med frihet, harmoni, samarbeid og velferd for alle.
UF er ledet av visjonen om at hele menneskeheten er en global familie med Gud som foreldre.Den nordkoreanske avhopperen og parlamentarikeren Cho Myeong-cheol snakker på fredsmøte  om sitt inntrykk av Sun Myung Moon

Fredsmoete Gapyeong 270621 Cho
 
To dager etter 71-årsdagen for utbruddet av Koreakrigen 25. juni 1950 ble det holdt et stort fredsmøte i Familieforbundets treningssenter i Gapyeong, Sør-Korea 27. juni. Hovedbegivenheten ble overført digitalt via plattformen PeaceLink til hele verden. Mange viktige religiøse og politiske ledere fra Sør-Korea og andre land bidro med hilsener.

En av talerne var den sørkoreanske parlamentarikeren Cho Myeong-cheol. Han er den første avhopperen fra Nord-Korea som er blitt valgt inn i nasjonalforsamlingen i Sør-Korea, i 2012. Han ble kjent i 1994 da han som en av eliten i Pyongyang klarte å komme seg til Seoul i 1994.
 
Her er noe av det Cho sa på fredsmøtet 27. juni:
 
Fredsmoete Gapyeong 270621 Cho 1-Mitt navn er  Cho Myeong-cheol. Jeg er medlem av den sørkoreanske nasjonalforsamlingen. 
 
-Min hjemby er Pyongyang. I likhet med Kim Il-sung ble jeg født i Nord-Korea. Jeg gikk på Amsan skole og deretter på Kim Il-sung- universitetet. Dette er utdanningsinstitusjonene der eliten i Nord-Korea går. Etter endt utdannelse ble jeg utnevnt til professor i økonomi ved Kim Il-sung-universitetet i Pyongyang.

-Jeg fikk være med på et utvekslingsprogram i Kina og kom til Sør-Korea [i 1994]. Jeg ble avhopper fra Nord-Korea. Da jeg kom til Utenrikspolitisk institutt og arbeidet der, fikk jeg oppleve  hvordan sørkoreanerne respekterte og ønsket meg velkommen.

-Jeg fortsatte å jobbe i Sør-Korea og ble valgt til parlamentariker, men arbeider også samtidig som professor ved Sun Moon-universitetet.

-I min tid i Nord-Korea og i en alder av 32 år hørte jeg for første gang i mitt liv om Dr. Sun Myung Moon og Dr. Hak-ja Han. Det kan virke ubetydelig å møte De sanne foreldre*, men for meg var det et stort sjokk. Jeg var professor ved Kim Il-sung-universitetet i Nord-Korea på den tiden. Min far var landets konstruksjonsminister.

-Etter dr. Moons besøk i Pyongyang [i 1991] kalte premier Kim Il-sung sammen alle statsrådene og sa at han hadde møtt dr. Moon. Alle regjeringsmedlemmene var sjokkerte. Det var da jeg begynte å tenke: «Hvor utrolig må ikke denne mannen være? Hvor enestående må ikke denne mannen være som beveget president Kim Il-sung?»

-Her i Sør-Korea ser jeg mange som kritiserer Nord-Korea. Men da jeg bodde i Pyongyang, skjedde det aldri, at utlendinger som besøkte landet, sa at Nord-Koreas ideologi var feil. Jeg hadde aldri sett en eneste person si dette til eliten og presidenten. Det var så mange politikere, så mange forretningsfolk, så mange NGO-ledere, religiøse ledere som kom til Pyongyang. Men hver gang følte de seg skremt. I stedet for å fortelle sannheten roste de Nord-Koreas system.

Fredsmoete Gapyeong 270621 The Little Angels 1 600x312
The Little Angels Childrens' Folk Ballet of Korea - et sørkoreansk kulturelt initiativ fra Dr. Sun Myung Moon - opptrådte i Pyongyang i 1998 som den første private kulturutveksling. På fredsmøtet 27. juni bidro de også med flere sanger 

-Dr. Moon var imidlertid annerledes. Han sa til president Kim Il-sung at Juche-ideologien er misledende, at kommunismen tar feil. Dette systemet som fornekter Gud, tar feil. Foran den nordkoreanske presidenten uttalte dr. Moon seg selvsikkert og modig. For en utrolig mann han er!

-Alle vet at om man drar til Nord-Korea og sier noe galt, hvis du bare rører en plakat eller tar den ned, eller snakker om Gud, så kan livet ditt være i fare. […] Det er ikke mulig å snakke sant der.

-Dr. Moon er en utrolig person. Da alle kritiserte og forbannet Nord-Korea, og sa at landet burde ødelegges, sa han at vi må likevel arbeide sammen. Selv om deres Juche-ideologi og system er misledende, må vi arbeide sammen med dem og oppnå gjenforening. Da han fortalte sannheten til dem, rakte han samtidig også ut hånden. Jeg ble rørt av det. Han så hva Nord-Korea trengte – turisme, biler, hotell, økonomisk utvikling.

-Er det mulig å snakke om fred og velstand uten kjærlighet? Kan vi oppnå sann fred og velstand uten kjærlighet og medfølelse? Det er et slikt menneske dr. Moon er. Han viste ekte kjærlighet og medfølelse, avsluttet avhopperen og parlamentarikeren Cho Myeong-cheol.   
 
Blant de internasjonale lederne som kom med  korte hilsener, var også Mike Pence, Jose Manuel Barroso, Ban Ki-moon, Mike Pompeo og Newt Gingrich.

Ellers opptrådte ballettdansere, et buddhistisk kor, flere kjente sangere og Familieforbundets eget kor. The Little Angels, en dansetrupp med sørkoreanske barn, fremførte flere sanger.

Fredsmoete Gapyeong 270621 Fumiko Yamashita 264x300 KopiFumiko Yamashita, en japansk kvinne gift  med  en sørkoreansk mann, og mottaker av to offentlige priser for «eksemplarisk svigerdatter» fortalte sin interessante historie om sitt ekteskap, og om hennes forhold til hennes svigerforeldre og mannens besteforeldre. 
 
Tatt i betraktning Koreas historiske og fortsatt anstrengte forhold til Japan er mange japansk- koreanske ekteskap også preget av dette. I dette lyset står Fumikos personlige historie frem som brobyggervirksomhet på grasrotplan. 
 
 
 
*Dr. Moon og hans kone tituleres ofte som Sanne Foreldre blant deres tilhengere. 
  
Skrevet av Knut Holdhus 27. juni 2021 basert på liveoverføringen via PeaceLink. Oversatt til norsk fra simultanoversettelsen fra koreansk til engelsk. Lett redigert av Steinar MurudUniverselt Fredsforbund

er norsk avdeling av Universal Peace Federation, UPF, som ble stiftet av dr. Sun Myung Moon 12. september 2005 i New York. Forbundet arbeider nært til FN, som en NGO med generell rådgivende status i FNs økonomiske og sosiale råd, ECOSOC.

Formålet er å arbeide for en global fredskultur som omfatter alle nasjonaliteter, religioner, raser og kulturer, i tråd med FNs resolusjon 53/243

Kulturnytt

Dokumentar om Sun Myung Moons innsats for fred i Korea og verden


Ved ettårs markeringen av Sun Myung Moons bortgang produserte det koreanske TV selskapet MBC denne dokumentaren om hans innsats for fred mellom de to koreanske statene og fred i verden.

Dr. Moons filosofi for fred

Hva er fred: "Fred er når to partner blir ett med hverandre"

Hvordan skape fred: "Utgangspunktet for lykke og fred, ligger i å leve for andre"

Universets akse: " Ingenting er mer betydningsfullt enn forholdet foreldre-barn. Det er fordi det representerer det grunnleggende forholdet mellom Gud og mennesket."

Les mer

Sitater

Et menneske har ikke begynt å leve før han kan gå forbi sine snevre individualistiske begrensninger til å være opptatt av hele menneskeheten.
Martin Luther King jr.

Du må være den forandringen du ønsker å se i verden
Mahatma Gandhi

Les mer

 


Del denne siden:
Del på Facebook Del på Twitter

Innhold © Universelt Fredsforbund. Webdesign ©2012-2020 Web Norge